2024. március 19. kedd 12:14

Mi is az a muffin?

A muffin, vagy angolul cupcake két fő változata az angol és az amerikai muffin. Népszerűségét egyszerű elkészítésének és változatosságának köszönheti. A legegyszerűbb alapreceptet is könnyen karakteressé tehetjük egy kis fantázia segítségével, a díszítésről nem is beszélve.

A sütik.hu weboldalon megannyi változatot és ötletet talál, amivel különleges hangulatot varázsolhat az ünnepekre, de ugyanúgy a mindennapokra is. Receptgyűjteményünket úgy állítottuk össze, hogy mindenki megtalálja amit keres. A sós sütemények reggelire, tízóraira, tea mellé, de előételként is kiválóak. Lepje meg szeretteit, gyorsan, egyszerűen, fáradtság nélkül! Ha elkészítette valamely muffint, ossza meg, hogy ízlett, értékelje a receptet, szóljon hozzá!

Muffinkészítés

A muffinok összetevőit néhány mozdulattal elkeverjük, majd az így kapott masszát zsiradékkal kikent vagy papírformával kibélelt muffinsütő tepsibe adagoljuk, majd maximum 25 perc alatt készre sütjük. A muffinkészítés alapvető technikája a folyékony és a szilárd hozzávalók külön keverése, majd összeöntése és gyors elegyítése. Az elegyítés, és úgy általában a muffinkészítés egyik leglényegesebb szempontja az, hogy ne keverjük túl a tésztát; éppen csak annyi mozdulatot ejtsünk, hogy a teljes liszt átnedvesedjen, tehát ne maradjanak benne száraz „lisztszigetek”. Az optimális eredmény elérése érdekében a tésztának alapvetően darabosnak kell maradnia, sűrűség tekintetében pedig akkor megfelelő, ha éppen hogy belefolyatható egy kanálról a formába. A túlkeverés többek között lyukacsos, alagutakkal szabdalt belső tésztaszerkezetet eredményez, illetve egy sajátosan masszív, kenyérszerű állagot, amely a muffinok esetében jellemzően nemkívánatos.

Az elkészítési módból következően rendkívül könnyedén és sokféleképpen variálható. Az egyszerű fűszerek mellett a nyers tészta gazdagítható például asztalt gyümölcsökkel, olajos magvakkal, gabonapelyhekkel és csokoládéval, illetve sós változat esetén sajttal, sonkával és zöldségekkel. Készre sütve lekvárral vagy különféle krémekkel tölthető, cukormázzal vagy tejszínhabbal is díszíthető.

A muffinsütéshez szükséges speciális muffinsütő forma többféle méretben is kapható. A formák készülhetnek alumíniumból, tapadásmentes bevonattal, illetve szilikonból. Az alumíniumformák esetében a tapadásmentes bevonat ellenére célszerű lehet papírkosárkákkal is kibélelni a muffinhelyeket, a szilikonból készült formák falára azonban egyáltalán nem tapad oda a tészta, így ezekhez nem szükséges papírkosárkákat vásárolni. Egyes vélemények szerint a szilikonból készült formákban a sütemények nem mindig tartják meg formájukat. Erről a problémáról a ’Fórum’ menüpont alatt bővebben olvashat, és véleményt cserélhet.

Papírkosár nélküli sütéshez a sütőforma muffinhelyeit minden esetben át kell kenni zsiradékkal. vajjal, margarinnal, olajjal. Az így előkészített sütőformákból – ha a sütést követően 5–10 percig állni hagyjuk őket – rendszerint könnyedén kiborítható a kész sütemény, a vékony rétegben rátapadt tésztamaradék pedig egyszerű száraz törléssel is eltávolítható.

Papírkosárkából kapható hagyományos, fehér színű, illetve dekoratívabb megjelenést kínáló színes fajta is. Akár 150–300 darabos csomagokban is fellelhetők, több különböző méretben. Azok számára, akik nem szeretnének a konyhai utómunkákkal bíbelődni, praktikus lehet a papírkosárkák használata, de a sütési összköltség növekedését, a termelt fölösleges papírhulladékot, valamint a papírral együtt esetlegesen odavesző tésztamennyiséget is célszerű figyelembe venni.

Forrás: wikipédia