Szalagos farsangi fánk

Farsangi szezon, imádjuk a fánkot, nagynénimtől kaptam a receptet, isteni. :-)

Hozzávalók 110 darab közepes méretű fánkhoz:

1 kg liszt

6 dl tej

4 tojás sárgája (fehérjét fagyasszuk le, jó lesz karácsonyra habcsóknak! :-))

10 dkg olvasztott vaj

4 púpozott ek. cukor

2 csipet só

5 dkg élesztő

(lehet még bele tenni két kiskanál rumaromát, reszelni citromhéjat, stb.)

Én általában a kelt tésztákat dagasztgép (kenyérsütő dagasztója) segítségével készítem, nem tartozom azok közé akikre nyugtatólag hat a tésztagyúrás művészete. Szóval:

Minden folyékonat tégy a dagasztótál aljára, öntsd rá a lisztet, cukrot sót, ezután mehet a morzsolt élesztő. Fél órán át dagaszd, 40 percen át keleszd.

Ha maradnál a kézi gyúrás melett:

2 dl tejet langyosíts meg, morzsold bele az élesztőt egy kanál cukor társaságával. Várj 10 percet mire felfut. Ezt öntsd a lisztes keverékre, és adj hozzá mindent. Az olvasztott vajat öntsd hozzá utoljára. Gyúrd össze, keleszd meleg helyen 40 percen át.

Nyújtsd ki ujjnyi vastagra és szagass köröket (6 cm-s szaggatóval 110 db fánk jön ki ebből az anyaghányadból). Takard le konyharuhával, pihentesd még 20 percet, mire újra ducibbak lesznek. Ekkor mindegyik közepébe nyomd bele a mutatóujjadat. Kis lábasba melegíts fél liter olajat (két ujjnyi vastagon álljon a lábasban).

A legegyszerűbb ha akkora lábast veszünkelő, amelyikbe egyszerre 4 fánkot tudunk sütni. Így nem kell sok fánkra figyelnünk egyszerre, biztosan nem fog egyik sem leégni.

Az olajat a legkisebb hőmérsékleten melegítsük, ez nagyon fontos a fánksütésnél, mert ha túl meleg megégnek kivülről, belülről viszont nyersek maradnak. A két ujjnyi olajvastagság pedig azért fontos, hogy a fánkok lebeghessenek, így biztosan nem érnek a lábas aljához, nem fognak leégni vagy leragadni.

Ha felmelegedett az olaj dobj 4 fánkot bele úgy, hogy a lyukas rész kerüljön először az olajban. Rakj rá fedőt, süsd 2-3 percig. Eztán fordítsd meg a fánkokat, a fedőt pedig ne tedd vissza. Így lesznek szép szalagosak.

Ha készen vannak szórd meg porcukorral és kanalazz a közepükbe lekvárt, pudingot vagy akár nutellát. :-)

Be Sociable, Share!

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöljük.