Díszíteni való mézeskalács alaptészta

Ezt a tésztát használom a díszítésre szánt mézesekhez.


Hozzávalók 1 adag tésztához:

15 dkg méz

3 dkg vaj/margarin

2 tojás

15 dkg porcukor

4 tk. mézeskalács fűszer

fél mokkáskanál szódabikarbóna

50 dkg liszt

  1. A mézet felmelegítem, hozzáadom a vajat és elkeverem. Megvárom míg langyosra hűlik.
  2. A tojásokat, a porcukrot, a fűszert és a szódabikarbónát egy nagyobb tálba teszem és hozzáöntöm a kihűlt mézes-vajas keveréket.
  3. A lisztet átszitálom, hogy biztosan ne legyenek benne csomók.
  4. Kézi mixer dagasztókarával fél percig verem a folyékony anyagokat, majd 5 evőkanalanként hozzáadom a lisztet. (Kézzel is gyúrhatunk, ekkor a lisztre öntsük rá a folyékony anyagokat!)
  5. Akkor lesz jó a tészta, ha már darabos és ha elkezdjük gyúrni nem ragad a kezünkhöz.
  6. Csomagoljuk kétszer frissentartó fóliába és legalább 2 órára tegyük hűtőbe! (3-4 éjszakát is állhat a hűtőben, semmi baja nem lesz.)
  7. Amikor elővesszük lisztezett felületen gyúrjuk át alaposan.
  8. 170 fokon süssük addig, míg az alja picit megbarnul. Maradjon enyhén puha, de kézzel ne lehessen rajta nyomot hagyni, a levegőn fog megkeményedni.

A mézestésztánál (akár mézeskalács, akár mézeslap) nagyon fontos, hogy a nyújtásnál és a szaggatás során mindig alaposan legyen alá lisztezve a munkafelület, mert nagyon ragad.

1 adag tésztából készíthetünk egy adventi koszorút és kb. 50 darab karácsonyfa díszt, vagy 1 mézeskalács házat és egy mécsestartót.

Be Sociable, Share!

2 thoughts on “Díszíteni való mézeskalács alaptészta

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöljük.