Nem tudom mennyi cukrászda árulja még, de amúgy igazi klasszikus. Készítik dióval, mogyoróval, mandulával. Én most az egyik oldalát csokiba, majd kókuszba mártottam. 1 óra elkészítési idő, 100% élvezet, 2 hétig is eláll jól záródó dobozban. Minden szempontból főnyeremény, csak ajánlani tudom. :-)
Hozzávalók kb. 50 nagyobb darab kiflihez:
37,5 dkg liszt
12,5 dkg porcukor
2 cs. vaníliás cukor
25 dkg vaj/margarin/zsíradék
10-15 dkg dió/mogyoró/mandula
1 tojás
6 gramm sütőpor
A lisztet, a porcukrot, a sütőport és a darált olajos magvakat szórjuk egy nagyobb tálba és kockázzunk rá 25 dkg margarint. Készítsünk belőle gyors mozdulatokkal morzsát, hogy a zsíradék ne olvadjon meg a kéz melegétől. Adjunk hozzá egy tojást és gyúrjunk lágy, de jól formázható tésztát. Tegyük legalább fél órára hűtőbe, de ez akár egy-két éjszaka is lehet. :-)
Ezután tépkedjünk a tésztából kis darabokat, először formáljunk kört, majd csináljunk belőle ‘gilisztát’ úgy, hogy a két vége picivel vékonyabb legyen, mint a közepe.
Formáljuk kiflivé és előmelegített sütőben süssük 180 fokon 6-7 percig. Ha az alja már kicsit barnul akkor éppen tökéletes.
Ha kihűlt leszórhatjuk porcukorral, de márthatjuk csokiba és kókuszba is. :-)
Nagyon kis tetszetős kiflik!:)
Végül is ez sárgalinzer tészta lenne, ugye?
Igen, eltaláltad… na nemhiába ez a cukrászsuli… :D