Briós

Tudom, van már fent egy briós recept a blogban, de ez a hivatalos cukrász briós recept. A legtöbb cukrászdában ezzel a recepttel készítik a brióst, a barhezt és a kávéházi kalácsot. Nálunk is ezt használják a cukrászok és immár én is, hisz az elsők közt tanultam meg a brióstésztát a gyakorlatom alatt. A hajtogatását elég nehéz volt megtanulni, most sem megy tökéletesen, de most lefényképeztem lépésről lépésre. Mivel nálunk a tésztát a cukiban 4 kiló lisztből készítik így kicsit számolnom kellett és elnyolcadolni az adagot, ebből az anyaghányadból kijön 6 normál méretű briós, vagy 2 normál fonott kalács, vagy 3 briós és egy fonott kalács. A barhez csak annyiban különbözik a brióstól, hogy a tetejét mákkal szórják meg. :-)

Hozzávalók:

50 dkg liszt

10 dkg porcukor

1 citrom héja

2,5 dkg élesztő

2,5 dl tej

1 tojás sárgája

5 dkg margarin, felkockázva


Mindent betettem a kenyérsütő tartályába és dagasztani kezdtem, majd megkelesztettem. Amikor megkelt enyhén lisztezett felületre borítottam és 12 egyenlő részre csipkedtem. Fontos, hogy a kelt tésztát sosem szabad késsel vágni, mert a hidegtől összeesik a szépen megkelt tészta!!!

A 12 részt nagyjából azonos méretű hurkákra formáltam. Itt a fonás képekben. (Ha nagyobban szeretnéd megnézni csak kattints a képre! :-))

Az utolsó előtti képnél csak annyi a teendő, hogy a hurkavégeket kicsit összenyomjuk és a tészta alá hajtjuk. Így kapjuk meg ezt a formát. Én a többit máshogy fontam (mind a 6 briós más alakúra csináltam), csak szerettem volna ezt megmutatni, hogy otthon is tudjon mindenki ilyet fonni, akinek tetszik.


Ezután egyszer lekentem tojással és hagytam 15 percig kelni. Megint lekentem és megint hagytam 15 percet kelni. 220 fokon sütöttem 20 percig.Be Sociable, Share!

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöljük.