Klasszikus amerikai almáspite

Ezzel a sütivel is bejutottam a Hammbekaplak és pataki Kerámia által szervezett almás receptversenyre, és már szorít a határidő így ma készítettem el. Mondhatom nagyon finom lett. Következőre kipróbálom meggyel is! :-)

Hozzávalók 8 szelethez:

3 bögre liszt    (38 dkg)

3 ek. cukor

1 tk. só

180 gr vaj/margarin

160 ml hideg víz

3 tk. kukorica keményítő

1 bögre finomra őrölt barnacukor

3 nagy méretű granny smith alma

3 ek. sózatlan vaj/margarin

2 tk vanília kivonat vagy 1 tk. vanília aroma

1 tk. whiskey/vodka/rum

1 tk. fahéj

1 nagy tojás

8 ek. darált keksz

esetleg mandula pehely

Egy közepes tálba szitálom a lisztet, a cukrot és a sót. A hideg vajat kockákra vágom, hozzáadom a lisztes keverékhez, és elkezdem gyúrni. A gyúrás közben apránként hozzáadom a hideg vizet is, próbálom minél gyorsabban gyúrni a tésztát, hogy a meleg kezem ne olvassza meg a vajat. Két részre veszem a tésztát és mindkettőt frissentartó fóliába csomagolom, hűtőbe teszem 1 órára. (Ha valaki másnapra tervezi a sütését, akkor akár egy éjszakát is állhat a hütőben a begyúrt tészta, semmi baja nem lesz.)

A nyújtódeszkát finoman behintem liszttel, az egyik adag tésztát kinyújtom kör alakúra. A piteformába fektetem, és hagyom hogy a szélei túl lógjanak a formán. Egy kisebb tálba elkeverem a barna cukrot és a kukorica keményítőből 1 teáskanállal. Meghámozom és kicsutkázom az almákat, kis szeletekre vágom őket.

Egy mélyebb serpenyőben elkezdem olvasztani a vajat, amíg elkezd barnulni. Ha már barnul hozzáadom az almák felét, 10 percig főzve, hogy megpuhuljanak. A maradék almához 3-4 evőkanállal adok a cukros-keményítős keverékből, majd a fővő almához borítom és kevergetem, amíg a cukor megolvad. Ekkor hozzáadom a vaníliakivonatot, a whiskey-t és a fahéjat és 5 percig főzöm, úgy, hogy buborékozzon a szirup. Még hozzáadom a maradék keményítőt, így nem lesz annyira folyós, nem rontja le nagyon a tészta állagát.

Megint meghintem liszttel a munkalapot és kinyújtom a másik adag tésztát is. A formát meghintem darált keksszel úgy, hogy a peremig érjen. Ha téli változatot akarok készíteni akkor mandula pelyhet is szórhatok a darált keksz fölé. Megtöltöm az almatöltelékkel úgy, hogy minél kevesebb kerüljön bele a szirupból.


A második adag tésztából eldönthetjük, hogy milyen díszítést szeretnénk adni: rácsos legyen a pite vagy teli tészta a teteje. Ha a rácsos verziót választjuk akkor először vízszintesen, majd függőlegesen is rácsozzuk be a pitét. Fontos, hogy picit hosszabbak legyenek a rácsok, és lazán helyezzük rá, mert sülés közben felpúposodik és ha feszül a rácsozás eltörhet, ami nem túl szép látvány.

Ha azt szeretnénk hogy teli tészta legyen a pite teteje akkor a kinyújtott tésztát fektessük rá, szintén kicsit lazán, mert púposodni fog. A széleket mindkét módnál pödörjük össze. A leeső tésztából készíthetünk tésztavirágokat vagy leveleket, amit a teli tetőre helyezhetünk díszként. Nagyon fontos, hogy a tészta közepébe vágjunk 3-4 pici csíkot éles késsel, itt fog eltávozni a forró levegő, ami a sütésnél keletkezik. Így akadályozzuk meg, hogy túlságosan felpuffadjon a piténk.

Megkenjük a tetejét a tojással egyszer mielőtt sütőbe tesszük és egyszer a sütés közben is.

A sütőt bekapcsoljuk és betesszük a pitét, így a kerámia együtt tud melegedni a sütővel.

35-45 percig sütöm 180 fokon, majd kihűtöm. Még langyosan tálalom.

Be Sociable, Share!

2 thoughts on “Klasszikus amerikai almáspite

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöljük.