Töklámpás készítés :-)

Hozzánk is elért a halloween láz, kitaláltuk, hogy nekünk töklámpás kell. Vettünk először egy kisebb (4 kg-s) tököcskét, hogy kifaragjuk, de nem gonoszra, hanem jókedvű töklámpássá. Nézegettem sablonokat, majd végül sokból kreáltam egyet, ami nekünk legjobban tetszett, ezt fel is rajzoltam a tökre alkoholos filccel. Először levágtam a ‘sapkáját’, majd kivájtam (szerintem ez a legnehezebb a faragásból :-)), és végül kifaragtam az arcot. És mondhatom nagyon tetszett, összesen a vásárlással együtt volt ez egy fél órás projekt. Annyira bejött a feelingje, hogy vettünk egy dupla akkora tököt, egy majdnem 9 kilósat. Na ez már keményebb dió volt, de 1 óra alatt ez is kész lett, igazi halloween arca lett. Este olyan hangulatos volt nézni, ahogy pislákol benne a mécses lángja… :-)


Egyébként a Halloween az angolszász területeken október 31-n tartandó, és a szellemek, kísértetek ünnepe. A töklámpás angol neve Jack O’Lantern. A mese szerint nevét egy Jack nevű lusta és részeges emberről kapta, aki egy olyan ígéretet csikart ki az Ördögtől, hogy nem viszi el a lelkét a Pokolba. Azonban Jack-et sajnos a Mennyországba sem fogadták be, így lelke vándorolni kezdett. Az Ördög egy széndarabot adott Jakcnek, hogy a vándorlás során lásson is, amit az egy marharépába rejtett. Ezt a marharépát váltotta fel a tök lámpás, mivel jóval látványosabb.

A halloween kultúrális háttere egyébként egy kelta ünnep; úgy hitték ezen az éjszakán a szellemek összezavarhatják az élők életét, mivel ekkor vándorolnak át a holtak birodalmába.

Be Sociable, Share!

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöljük.