Almatorta

Tegnap megint egy almás finomság került terítékre nálunk, hiszen itt az ősz, így az alma és a fahéj abszolút passzol az időjáráshoz. :-) Sajnos nem lett annyira szép a díszítés, mint ahogy elterveztem, de most először rajzoltam csokival, ahhoz képest viszont nagyjából meg vagyok elégedve a munkámmal. :-) Ízre isteni volt, csak ajánlani tudom mindenkinek! :-) Ennek a tortának a töltelékét használhatjuk más almás finomságokhoz is, például leveles tésztába töltve! :-)


Hozzávalók egy 20 cm átmérőjű tortaformához:

8 tojás, 16 dkg liszt, 16 dkg cukor, 1 csomag bourbon vaníliás cukor, 3 ek. kakaópor, 4 ek. forróvíz, 1 mk. sütőpor, késhegynyi szódabikarbóna

1 kg reszelt alma, 1 citrom leve, 1 ek. fahéj, 20 dkg cukor, 1 csomag vaníliás puding

étcsoki a bevonáshoz, fehércsoki a díszítéshez (fordítva is lehet), olvasztáshoz 2 ek. olaj, mandulaszeletek a szélére vagy mogyoró/dió


A sütőt előmelegítem 200 fokra, a tortaforma aljára sütőpapírt teszek. Az oldalát nem kenem ki semmivel, különben nem fog szépen feljönni a tészta.

A cukrot és a vaníliás cukrot egy kis tálban összekevertem, a kezem közelébe készítettem. Kimértem és átszitáltam a lisztet, elkevertem a sütőporral és a szódabikarbónával. A tojásokat egy nagy tálba ütöttem, rákanalaztam 4 ek. forró vizet, kézi mixerrel elkezdtem verni először 1es fokozaton 1 percig, majd 3-ason fokozatosan hozzáadva a cukrot kb 7-8 percig, míg szinte teljesen fehér nem lett a massza, teli sok buborékkal. Ezek után 3 evőkanalanként hozzáadtam a lisztet, gyors és nagy mozdulatokkal elkeverve. 1,5 merőkanálnyit a formába helyezek és megsütöm. Ezt megismétlem mégegyszer, majd az utolsó adag tésztához hozzáadom a kakaóport és azt is kisütöm. Így lesz 3 szép piskóta lapom.

Az almát meghámozom, kicsutkázom, lereszelem. Meghintem cukorral, fahéjjal, rálocsolom a citrom levet , elkeverem és állni hagyom 15 percre. Ezután kb 15 percig párolom úgy, hogy kb 2 merőkanálnyi levet kiveszek alóla és ezt elkeverem egy csomag vaníliás pudingporral. Ezt visszaöntöm a lábasba, ahol az almát párolom és besűrűsítem. Hagyom állni kicsit, hogy hűljön, eközben olvasztani kezdem a csokit.

A vastagabb fehér piskótalap lesz a torta alja, erre rákenek egy réteg almát. Erre kerül a barna piskótalap, alma, és végül a második fehér piskóta. Elegyengetem, hűtőbe teszem 20 percre.

A fehér csokiból erősebb zacskóba teszek, csücskét kivágva sütőpapírra rajzolni kezdek. Ezt fagyasztóba teszem 10 percre. Bevonom a tortát az ét csokival, ezt is kicsit lehűtöm. Amikor már langyosabb rajta a csoki előveszem a fehér csoki díszeket és óvatosan rárakosgatom. Ezután egy fél órát hűtőben hagyom állni.

Be Sociable, Share!

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöljük.