Kakaós-fahéjas tekercsek

Nem nagyon tudok mit írni róluk, egyszerűen csak ennyit: fenségesek egy ilyen napos, de hideg őszi reggelen, kakaó, kávé vagy tea mellé… az ízük… Isteni, komolyan. Megrögzött kakaóscsiga függőknek abszolút mértékben tudom ajánlani. :-)

17 közepes méretű tekercshez:

-50 dkg liszt, 6 dkg cukor, 2 csipet só, 2 tojás, 2 dl tej, 4 dkg élesztő, 8 dkg olvasztott vaj/margarin, 2 csomag vaníliás cukor, 2 citrom reszelt héjja

-6 ek. cukor, 4 ek. cukrozatlan holland kakaópor, 4 ek. cukrozott kakaópor (nesquik, ilyesmi), 1 tk. fahéj

-lekenéshez: olaj, tej, 1. ek cukor, 1 tk. kakaópor


Ha van dagasztógéped van kenyérsütőd: tegyél bele minden folyékony hozzávalót, aztán minden szilárdat, és mehet az élesztő. Állítsd dagasztás kelesztés programra, nálam másfél óra volt. Az utolsó 10 percben nyisd fel a kenyérsütő ajtaját, mert nagyon kinő a tészta az üstből. :-)

Ha nincs az előbb említett gépek közül egyik sem otthon:

  1. Futtasd fel az élesztőt kevés tejben.
  2. Minden hozzávalót a tej kivételével tegyél egy tálban és öntsd rá az élesztős tejes masszát. A tejet csak fokozatosan öntsd hozzá, annyit, amennyit felvesz!
  3. Gyúrj egy lágy kelt tésztát, amit ezután 1 órán át kelessz letakarva, meleg helyen!


Ha kész a tészta nyújtsd belőle egy hatalmas téglalapot, úgy, hogy a tészta vastagsága kb. 3-4 milliméter legyen. Kend le mindenhol olajjal, majd szórd rá bőségesen a tölteléket. Tekerd fel jó szorosan, mint a rétest. Ezután vágd fel kb. 1,5-2 centi vastagságúakra és sütőpapíros tepsibe vagy sütőlapra tedd őket kb 3-4 cm távolságra egymástól (én 8 tekercset sütöttem egyszerre). Keleszd még 10 percig, majd a tetejét kend le a tejjel és cukorral elkevert kakaóval. Ezt a sütés ideje alatt még 2x ismételd meg! 160 fokon süsd szép aranybarnára.

Jó étvágyat! :-)

Be Sociable, Share!

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöljük.